הפסקת עישון בהריון

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

הפסקת עישון בהריוןעישון עלול לגרום לנזקים בריאותיים רבים. כאשר מעשנים מחדירים לגוף חומרים שונים כמו ניקוטין, פחמן חד חמצני, קדמיום ועוד. חומרים אלה מכילים רכיבים רעילים שעלולים לגרום לנזקים בריאותיים חמורים לאם ולעובר כאחד. לכן, במהלך הריון חשוב מאוד להפסיק לעשן. על הפסקת עישון בהריון נרחיב במאמר הבא. 

 

הפסקת עישון בהריון- מתי?

נשים רבות שואלות מתי להפסיק לעשן והאם אפשר להמשיך לעשן בתחילת ההריון. אז קודם כל, איזה שמנסה להיכנס להריון או מבצעת טיפולי פוריות צריכה להפסיק לעשן כבר בשלב זה. עישון פוגע בפריון ועלול לעכב השגת הריון.

אישה שכבר נכנסה להריון צריכה להפסיק לעשן בשלבים הראשונים של ההריון. על פי מחקרים שנעשו ניתן לעשן לפני תחילת שבוע 15. החל משבוע 15 ניתן למנוע את מרבית סיבוכי ההריון. כמו כן המחקר קבע כי הנזקים לעובר בקרב נשים שהפסיקו לעשן עד שבוע 15 לא היו שונים מנזקים של עובר אצל אישה לא עישנה בכלל בהריון. עם זאת, ההמלצה היא להפסיק לעשן לפני ההריון ובכל שלב במהלך ההריון על מנת למנוע נזקים לאם ולעובר. 

הפסקת עישון בהריון- נזקי העישון לאם

עישון עלול לגרום לנזקים בריאותיים שונים לאם- 

  • לפני הכניסה להריון, העישון עלול לפגוע בפריון, להקטין את הסיכוי להיכנס להריון ולהעלות את הסיכון להריונות מחוץ לרחם. 
  • עישון בהריון מגביר את הסיכון להפלה טבעית, ללידה מוקדמת או לירידת מים מוקדמת מדי. כמו כן, עישון בהריון עלול לגרום למקרי שליית פתח, היפרדות שלייה, דימומי יתר ועוד. 
  • עישון עלול לגרום לפעילות הורמונלית מוגברת. כתוצאה מכך האישה עלולה לסבול מלחץ דם גבוה, ומירידה בכמות וקצב זרימת הדם לרחם והשיליה. 
  • עישון בהריון עלול לגרום לנזקים למערכות השתן, העיכול ומערכת העצבים המרכזית.
  • עישון בהריון גורם לחוסר בוויטמינים החיוניים להריון כמו ויטמין C או B12.
  • רמת מתח מוגברת אצל האישה אשר עשויה להשפיע באופן פיזי ומנטלי ולסכן את הריונה. 

 

הפסקת עישון בהריון- נזקי העישון לעובר

הנזקים שנגרמים לאם בעקבות עישון בהריון, משפיעים ומסכנים אותה מידה את העובר. כיום, עוד לא הוכיחו באופן חד משמעי כי עישון בהריון משפיע על התפתחות העובר, אך יודעים שהוא מזיק ומסוכן מאוד. עלולים להיגרם נזקים בריאותיים שונים לעובר שאימו מעשנת- 

  • עישון בהריון עלול לגרום לחדירת חומרים רעילים לשליה, למי השפיר ולחלב האם. כך העובר נחשף לחומרים אלה ולהשפעות שלה הכוללות בין היתר ירידה בדופק, עלייה בקצב פעימות הלב והפחתת תנועות. 
  • במהלך העישון חודר לגוף פחמן חד חמצני. הפחמן החד חמצני עלול להיקשר להמוגלובין בדמו של הדם וכתוצאה מכך לגרום לקשיי נשימה אצלו. כך עלולים להיוולד תינוקות עם בעיות נשימה ומחלות ריאות ואוזניים. 
  • עישון בהריון עלול לגרום להפחתה ברמת האבץ בגוף האם. הפחתת רמת האבץ עלולה להאט את קצב גדילת העובר ולהוביל להפרעות בהתפתחות העובר. 
  • עישון בהריון עלול להוביל ללידה של עובר במשקל נמוך מדי או עם חוסר סימטריה באברים שונים כמו המוח (כתוצאה מהרעלת פחמן חד חמצני). 
  • עישון בהריון עלול להעלות את הסיכון להתפתחות של מומים בגוף העובר כמו חך או שפה שסועה, דימום מוחי ועוד. 
  • עישון בהריון מגביר את הסיכון למוות לפני הלידה, בתוך הרחם או הסיכון למוות אחרי לידה ואף מוות בעריסה. 
  • עישון בהריון מגביר את הסיכוי להתפתחות הפרעות קשב וריכוז, בעיות תקשורת, התבטאות ושפה ומנת משכל נמוכה יותר משל ילדים אחרים. 

 

הפסקת עישון בהריון- האם ניתן להשתמש בתחליפי ניקוטין הפסקת עישון בהריון- האם ניתן להשתמש בתחליפי ניקוטין? 

קשה לענות על השאלה הזו באופן חד משמעי כיוון שעוד אין מספיק מחקרים בנושא. עם זאת, רוב הרופאים והחוקרים ממליצים לא להשתמש בתחליפי ניקוטין בהריון. הטענה כי שהפסקת העישון צריכה להיות מוחלטת ללא שימוש בתחליפי ניקוטין כמו מדבקות, מסטיקים או משאף. תחליפי הניקוטין מכילים ניקוטין בכמויות גבוהות מאוד שעלולות לגרום הרעלת ניקוטין. לכן, כמו שאין לעשן בהריון כך גם מומלץ לא להשתמש בתחליפי ניקוטין. 

 

הפסקת עישון בהריון- סדנאות

על מנת להפסיק לעשן ניתן להיעזר בסדנאות להפסקת עישון. קיימות סדנאות המיועדות באופן ספציפי להפסקת עישון בהריון. בסדנאות אלה קיימות תוכניות גמילה עבור נשים בהריון בהן מציעים חלופות אפשריות להתמודד עם הצורך הגופני בניקוטין. 

לדוגמא, ניתן לבחור בתוכנית הפסקת עישון בהריון במכללת מגמות בפתח תקווה. תוכנית זו כוללת שישה מפגשים שבועיים הנערכים בקבוצה. תוכנית זו מתאימה לנשים לקראת כניסה להריון או במהלך ההריון שרוצות תמיכה בהפסקת העישון. תוכנית זו מותאמת לאורח החיים שמנהלת כל אישה בנפרד והיא מציעה דרכי התמודדות עם תופעות לוואי הכרוכות בהפסקת עישון. 

דוגמא נוספת היא להתייעץ עם רופא המשפחה או עם קופת החולים לגבי סדנאות מטעמם. 

הפסקת עישון בהריון- תופעות לוואי

  • השפעות על מצב הרוח- לניקוטין יש השפעה על הפרשת הורמון הדופמין במוח. הדופמין הוא הורמון שאחראי בין היתר על תחושת ההנאה. כאשר מפסיקים לצרוך ניקוטין, חלה ירידה ברמת הדופמין ועלולים להרגיש תחושת דכדוך, עצבנות וחוסר הנאה. 
  • הפרעות בשינה- כאשר אספקת הניקוטין יורדת ומצב הרוח יורד, עלולות להיגרם הפרעות בשינה, עייפות מתמשכת, קשיים להירדם ונדודי שינה. 
  • רעב- רוב האנשים שנגמלו מסיגריות מספרים כי הם חווים תחושת רעב מוגברת. הניקוטין גורם לפעילות מוגברת של בלוטת התריס, לשחרור גלוקוז וכך לתאבון מופחת ושריפת קלוריות מוגברת. כאשר מפסיקים לעשן ורמת הניקוטין יורדת, הדבר גורם לנסיגת סוכר והנגמלים צורכים את הסוכר במזון. כמו כן העישון מספק הרגל אוראלי ובגמילה מעישון מחפשים משהו שימלא את חוסר ההתעסקות בפה- בדרך כלל הפנייה תהיה למזון. 
  • עליה קלה במשקל- ניתן לצפות לעלייה קלה של 2-3 ק"ג בשבוע שבועיים הראשונים. בדרך כלל מדובר בעלייה זמנית שתחלוף לאחר מספר שבועות. 
  • שיעול וליחה- בדרך כלל נגמלים מעישון יסבלו משיעול וליחה בתחילת הגמילה. השיעול והליחה למעשה מעידים על פינוי שאריות הניקוטין מהגוף. 

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

המרכז לגמילה מהתמכרויות

האתר המקיף והמקצועי ביותר בתחום ההתמכרויות, כל מה שרציתם לדעת על התמכרויות במקום אחד. אנו מנגישים לכם את הידע האיכותי ביותר מצורה נוחה ועושים לכם סדר בכל המידע הרחב שיש על הנושא.

אז מה היה לנו בכתבה:
התקשרו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!