שלבי הגמילה – על פי שיטת איילת בן ארי

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

כיצד עובדת השיטה המהפכנית של איילת בן-ארי? מהם השלבים לגמילה? ומה המשמעות של גמילה בתהליך שינוי קוגניטיבי-תפיסתי? כאן תוכלו לקבל קצת יותר מידע על האופן שבו מתבצעת הגמילה בתהליך המהפכני של בן ארי, וכיצד גם אתם יכולים להיגמל.

השלב הראשון: זיהוי ואפיון בעיית ההתמכרות

התמכרות הינה למשהו ספציפי, אך לפעמים ישנם כאלו אשר מכורים ליותר מידי דברים. זאת אומרת, לא לחומר או משהו אחד ספציפי אלא לקטגוריה שלמה של דברים. זו בעיה, מאחר וכשההתמכרות הינה רחבה מידי, ללא גבולות ברורים, קשה מאוד להצליח ולהיגמל ממנה.

זהו המקרה למשל בהתמכרות לסוכר, לכל מה שמכיל סוכר. לא רק סוכריות או עוגות, אלא מגוון עשיר של מוצרים, כמעט אינסופיים, של דברים המכילים סוכר. זו בעיה של ממש, מאחר ואי-אפשר באמת להיגמל מסוכר. אי-אפשר להיגמל באמת מכל הדברים בעולם אשר מכילים סוכר. הגוף שלנו זקוק לסוכר, גם באם בכמויות קטנות או בצורות מסוימות של סוכרים. להיגמל מסוכר זה גזר-דין לגוף במובנים מסוימים.

לכן, השלב הראשון בתהליך הגמילה הוא לזהות את ההתמכרות שלכם. לתחום אותה, לאפיין אותה, להבין ממה בדיוק אתם נגמלים. רק כך אפשר להתחיל בתהליך גמילה אמתי.

השלב השני: ההחלטה להיגמל ומשמעותה

שיטת הגמילה המהפכנית של איילת בן ארי מבוססת על היכולת לקבל החלטה, את ההחלטה להיגמל. זה לא מיסטי, ולא מנותק מהמציאות – התמכרות היא קודם כל בראש שלנו, בתפיסות שלנו, באופן שבו אנחנו צורכים את החומר הממכר. מאחר וזה משהו שנובע מבפנים, "אנחנו מרגישים צורך", אזי אפשר גם לשנות את זה ולהמיר את תחושת חוסר השליטה ביכולת לקבל החלטה. זהו הבסיס של שינוי קוגניטיבי.

כמובן שלהחלטה להיגמל ישנן השלכות, ואי אפשר באמת לקבל החלטה – במלוא מובן המונח לקבל על עצמנו את ההחלטה – מבלי להבין מה היא אומרת. לכן בשלב הזה נתחיל בלהבין:

  • מה בדיוק זה אומר להיגמל;
  • איך גמילה נראית;
  • מה כלול בתהליך הגמילה;
  • איך נראים החיים לאחר תהליך הגמילה;
  • מה הוויתורים שאני עושה במהלך הגמילה;
  • ועוד

הבנה מעמיקה של תהליך הגמילה והשלכותיה יכולה להוביל אתכם לקבל את ההחלטה להיגמל. היא יכולה גם להוביל אתכם להבנה העמוקה של מה זה אומר להיגמל, וכיצד אתם הולכים לעשות את זה. זהו חלק מהותי בשינוי התפיסה שלכם לגבי ההתמכרות וכיצד להתמודד עמה.

השלב השלישי: הבאת ההחלטה שלכם להיגמל לכדי יציבות

לקחתם על עצמכם את ההחלטה להיגמל. הבנתם מה זה אומר, כיצד זה נראה ואיך אתם הולכים לעשות את זה, ועכשיו אתם מחליטים – זהו. אני נגמל. עד כאן. אבל מה עכשיו?

עכשיו מתחיל השלב האחרון של תהליך הגמילה, והוא להביא את ההחלטה שקיבלתם לכדי יציבות. הבעיה עם החלטות שאנחנו מקבלים היא שאם הן לא יציבות, אם אנחנו לא מתחייבים באופן מלא להחלטה שקיבלנו, אנחנו עלולים לשנות את דעתנו. פעמים רבות אנחנו שומעים על אנשים שעברו גמילה ואז נופלים שוב חזרה. למה זה קורה? מאחר וההחלטה להיגמל איננה איתנה ויציבה מספיק בהם.

מתי מתרחשת רגרסיה אל השימוש? כאשר ישנו פיתוי. ומהו הפיתוי? אותה מחשבה קטנה שמבלבלת אותנו לרגע בקונפליקט – "אולי רק הפעם? זה ממש בקטנה, זה לא נחשב…", מחשבות מהסוג הזה מבלבלות, מערערות, ומייצרות קונפליקט פנימי שמתנגש בהחלטה שקיבלנו. ברגע שמופיעה מחשבה כזו – אתם כבר בפיתוי.

לייצב את ההחלטה בתוכנו משמע להבין ולהכיר בכך שמרגע שהתקבלה ההחלטה – אין קונפליקטים. זה לא "רק פעם אחת", וזה לא "רק בקטנה", וזה לא "אולי…." – זה פשוט מאוד "לא!". החלטה יציבה היא כזו אשר לא ניתנת לערעור, וכדי להגיע למצב הזה עוברים תהליך שינוי קוגניטיבי מעמיק, אשר מאפשר לכם לקבל את הלא הזה, את ההחלטה שלקחתם על עצמכם, ולעשות זאת בפועל.

לפרטים נוספים על שיטת הגמילה המהפכנית של בן ארי, השאירו פרטיכם כבר עכשיו ביצירת קשר, וניצור עמכם קשר בהקדם האפשרי לקביעת פגישת היכרות. גם אתם יכולים להחליט לא להשתמש, להיגמל ולקחת את השליטה חזרה לידיכם. וזה מתחיל כאן ועכשיו.

אין ספק שגמילה מאלכוהול היא תהליך מורכב ומאתגר. באותה נשימה יש לציין כי כל מכור מתמודד עם תהליך הגמילה בצורה אינדיבידואלית. עם זאת, באופן כללי ישנם מספר קווי דמיון בתהליך שעוברים המכורים, המהווים מכנה משותף לתהליכי הגמילה מחומרים שונים והתנהגויות שונות. חוקרים רבים ניסו לאתר את המכנה המשותף לכל הנגמלים באשר הם והציעו מודלים שונים לתיאור השלבים שעובר המכור בדרכו להיגמל.

כך לדוגמה, ניתן להזכיר את מעגל השינוי שהגו הפסיכולוגים קרלו דיקלמנטה וג'יימס פרוצ'סקה. אלו האחרונים יצרו מודל המתאר את השלבים השונים שעובר כל אדם שמעוניין לחולל שינוי משמעותי בחייו: קדם הרהור, הרהור, החלטה, פעולה, שימור ונפילה. לעומת זאת ישנן גישות המתארות את השלבים שעובר אדם שנכנס למרכז גמילה: תחילת הטיפול, התנזרות מוקדמת, שימור ההתנזרות והחלמה מתקדמת. במאמר שלפניכם, נפרט אודות גישה המתארת שלושה שלבים בלבד: השלב הפיזי, השלב הרגשי והשלב הרוחני.

השלב הפיזי בתהליך הגמילה

השלב הפיזי של הגמילה הוא השלב שמתחיל ביום שבו המכור מפסיק לצרוך אלכוהול. בדומה לכל השלבים בתהליך, גם בשלב הזה ישנה סכנה גדולה שהנגמל ישוב להשתמש באלכוהול. עם זאת, זהו השלב היחיד שבו נשקפת לנגמל סכנה של ממש מבחינה גופנית. זאת כיוון שמכור לאלכוהול שהחליט להיגמל באופן פתאומי וללא הכנה מתאימה, עשוי לסבול מתסמיני גמילה חמורים.

תסמיני גמילה מאלכוהול שעשויים להופיע בשלב הגמילה הפיזית כוללים בין השאר כאבי ראש, פרכוסים, הזיות מסוגים שונים, רעד בלתי נשלט, חרדה, בחילות, הקאות והרשימה עוד ארוכה. כפי שציינו, במקרים הקשים ביותר, מופיעים תסמינים חמורים ואף מסכני חיים. למעשה מדי שנה מתועדים לא מעט מקרים ברחבי העולם של מוות על רקע גמילה פתאומית מאלכוהול.

תופעת הגמילה החמורה ביותר נקראת דליריום טרמנס. תופעה זו מתרחשת בכחמישה אחוז מהנגמלים וללא טיפול מתאים, 35% מאלו שחווים אותה, ילכו לעולמם כתוצאה משינויים בפעילות הלב. למרבה הצער, גם כשניתן טיפול מתאים, עדיין 15 אחוז מהמטופלים ילכו לעולמם. שלב הגמילה הפיזית נמשך לכל היותר כשלושה שבועות. בתום תקופה זו, התסמינים הפיזיולוגיים צפויים לחלוף שכן הגוף מצליח לשוב לתפקוד תקין ללא נוכחות של אלכוהול.

השלב הרגשי בתהליך גמילה מאלכוהול

אדם שמכור לטיפה המרה משתמש באלכוהול כמעין "תרופת קסם", המסייעת לו להתמודד עם רגשות שליליים. כך לדוגמה, ישנם מכורים שמשתמשים באלכוהול כדי להתמודד עם עצבות או דיכאון, אחרים משתמשים באלכוהול כדי לשכך תסמינים של חרדה וישנם שמשתמשים באלכוהול כדי להפיג כעסים. לאחר שהמכור מפסיק להשתמש באלכוהול, מגיע השלב שבו הוא מגלה כי כל אותם רגשות שליליים לא נעלמו לשום מקום. יתרה מזאת, לאחר הפסקת השתייה, הרגשות השליליים שמלכתחילה היה קשה מאוד להתמודד איתם, מתפרצים במלוא עצמתם.

יתכן אף שהמודעות לכך שהאלכוהול שימש למיסוך הרגשות ושישנו קושי בהתמודדות, תוביל לרגשות קשים של בושה, אשמה ותסכול ולפגיעה בביטחון העצמי ובדימוי העצמי. כפי שניתן להבין, מכורים רבים שעושים שימוש באלכוהול כאמצעי להתמודדות עם בעיות רגשיות, כלל לא פונים לטיפול כיוון שהאלכוהול משמש אותם להעלמת, הכחשת, הסתרת ומיסוך הרגשות.

קשיי ההתמודדות והרגשות החדשים שנוטים להופיע בשלב זה, עשויים להוביל את הנגמל חזרה להרגלי השתייה ההרסניים שלו. אי לכך, בשלב הזה חשוב ביותר להעניק לנגמל כלים להתמודדות עם הרגשות השליליים. כמו כן מדובר בהזדמנות המושלמת לעבד את הרגשות השליליים, להבין את המקור שלהם ולקבל סיוע נפשי אמתי.

השלב הרוחני בגמילה

השלב האחרון בתהליך לפי מודל זה, הוא השלב הרוחני. זהו השלב שבמהלכו המטופל לומד להכיר את עצמו מחדש ומתחיל לפתח מודעות בנוגע לדפוסי החשיבה שלו, לאופן שבו התנהג כלפי אחרים וכלפי עצמו ועוד. יתכן מאוד למשל, שבמהלך השנים שבהן השתמש באלכוהול, נהג להתעמר באנשים הקרובים אליו ביותר (שיקום היחסים המשפחתיים), לנהוג בגסות כלפי הכפופים לו במקום העבודה ובאופן כללי להתנהל בצורה קיצונית ולא מבוקרת.

בשלב הזה, בדומה לשלבים האחרים בתהליך, נדרשות תעצומות נפש וחוסן נפשי שכן בשלב הזה מוצבת מול הנגמל מראה המשקפת את האדם שהפך להיות בזמן שהיה מכור לאלכוהול. מטבע הדברים לא תמיד האדם שניבט מהמראה מוצא חן בעיני הנגמל ולכן גם בשלב מתקדם זה, עדיין ישנו סיכוי שהנגמל יחזור לצרוך אלכוהול.

אל תעברו את זה לבד, הסתייעו בליווי המקצועי

כל אחד מהשלבים בתהליך מציב לנגמל אתגרים מסוגים שונים ולמרות ההתקדמות בתהליך, לא ניתן לקבוע כי ההתמודדות הופכת לקלה יותר עם הזמן. לאור זאת, ההמלצה הטובה ביותר היא לפנות מבעוד מועד לגורם מקצועי שמחזיק בניסיון רב בליווי נגמלים בשלבי הגמילה השונים.

מקורות מידע:

Psychology Today, “Addiction”

Drug Abuse, “Understanding Drug Use and Addiction”

Center on Addiction, “WHAT IS ADDICTION?”

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

המרכז לגמילה מהתמכרויות

האתר המקיף והמקצועי ביותר בתחום ההתמכרויות, כל מה שרציתם לדעת על התמכרויות במקום אחד. אנו מנגישים לכם את הידע האיכותי ביותר מצורה נוחה ועושים לכם סדר בכל המידע הרחב שיש על הנושא.

אז מה היה לנו בכתבה:
התקשרו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!